Гостуване на Антония Арслан - по покана на Младите професионалисти
8:04, 28-04-2011

Гостуване на Антония Арслан - авторка на книгата „Чифликът на чучулигите”, по покана на „Младите професионалисти” към „Парекордзаган”-София

На 2. март 2011, „Младите професионалисти” на „Парекордзаган”-София, организираха среща с авторката на книгата „Чифликът на чучулигите” – Антония Арслан.

Срещата с писателката беше съпроводена с прожекция на едноименния филм, по романа на г-жа Арслан, пред многобройна публика, в столичното кино „Люмиер”.

Антония Арслан беше приветствана на сцената от Тамара Харутюнян и Серж Узунян, като представители на „Младите професионалисти”, към „Парекордзаган”-София. Писателката сподели с публиката мотивите за написването на книгата, отразяваща историята на семейството й и преживяното по време на Геноцида.  Г-жа Арслан говори и за дългия път, който е извървяла до заснемането на филма по романа, с помощта на известните италиански режисьори – Братя Тавиани. Филмът, разказващ историята на един арменски род, на фона на трагичните събития по време на Геноцида, докосна  и разчувства всеки един от присъстващите гости в залата.

Преди прожекцията на филма „Чифликът на чучулигите”, г-жа Арслан имаше приятната задача да раздаде годишните стипендии на „Парекордзаган”-София, на 14 обещаващи студенти. Известният композитор и музикант – Хайгашот Агасян, изпълни за публиката песента „Запали свещ”, посветена на Геноцида.

Г-жа Арслан получи, в знак на благодарност от страна „Младите професионалисти”, красива статуя, представляваща Победата и земното кълбо. Водещите – Тамара Харутюнян и Серж Узунян, благодариха на писателката и изразиха надежда, че Арменския Геноцид ще бъде признат навсякъде по света.

Събитието уважиха с присъствието си, новоназначеният посланик на Република Армения – Негово Превъзходителство г-н Арсен Сехоян, както и Христо Ангеличин – Заместник кмет на Културата на гр. София и други уважавани членове на „Парекордзаган”, представители на арменската и българската общественост.

Прожекцията на филма завърши с вечеря, в арменски ресторант. Присъстващите имаха възможност за среща отблизо с авторката, наслаждавайки се на арменската музика и кухня.

Гостуването на г-жа Арслан в София беше последвано с посещение в Пловдив, по покана на „Младите професионалисти”-Пловдив. Преди прожекцията, г-жа Арслан посети арменската църква „Св. Кеворк” и музея към нея.

Галерия

 
В момента има 64 посетителя в сайта

+359 2 / 851 93 78 | 1000 София ул. "Бачо Киро" №29
2014-2016 © Copyright AGBU Sofia, Bulgaria
Уеб дизайн