20 Май 2017 год. - В сградата на Арменския дом, Парекордзаган София / AGBU / организира презентация, посветена на двадесет и петата годишнина на Арменската армия и освобождението на Шуши, Нагорни Карабах
10:15, 20-05-2017

Кампания „Помощ за Арцах“

 

На 20.05.2017 г. в сградата на Арменския дом “Парекордзаган”  София / AGBU / организира презентация посветена на двадесет и петата годишнина на Арменската армия и освобождението на Шуши, Нагорни Карабах.

Пред Арменската общност в София беше представена кампанията „Помощ за Арцах“.

На вниманието на аудиторията беше представен апел към Европейския съюз за оказване на помощ на народа на Арцах. Беше обърнато внимание на факта, че ЕС оказва помощ на много страни по света, без значение от политическия им режим или статут, като прилага политиката „ангажиране без признаване“. В същото време ЕС не се ангажира с умишлено държаният в блокада и изолация от Азърбайджан, Нагорни Карабах.

Ние също така призоваваме Европа да се ангажира с Нагорни Карабах, защото тя трябва да присъства и допринася за мира там където ескалират конфликти по нейните прагове.

Хаик Гарабедян, координатор за България на кампанията сподели своите впечатления от скорошното си посещение в региона и срещите си с местните хора, официални лица и военнослужещи от армията на Арцах. Хайк разказа как се прочистват минните полета, как живеят и се подготвят войниците от армията на Арцах, показа обстановката в местните училища и представи дейностите, извършвани от координаторите на кампанията „помощ за Арцах“.

Скъп гост на събитието беше докторът по политически науки Франческо Трупиа от Италия. Той направи задълбочен анализ на политическата, икономическата и военната ситуация в района, разгледа причините за конфликта и перспективите пред региона. Аудиторията беше впечатлена от задълбочените познания на Д-р Трупиа за региона и неговата искрена ангажираност с предизвикателствата пред народа на Арцах.

Събитието завърши с обща снимка на организаторите, Наместника на Арменската Апостолическа църква в България и част от гостите.

Накрая всички гости бяха поканени на почерпка с торта декорирана с цветовете на знамето на Арцах.

 

AGBU Sofia

 
В момента има 181 посетителя в сайта

+359 2 / 851 93 78 | 1000 София ул. "Бачо Киро" №29
2014-2016 © Copyright AGBU Sofia, Bulgaria
Уеб дизайн