5 Юни 2017 год. - Лекция и презентация за Свети Влас от г. Севастия. Отношения и връзки между арменци и хървати
9:00, 05-06-2017

На 5.06.2017 в Арменския дом се проведе презентация на известния хърватски учен Доктор Виницийе Лупис. Доктор Лупис е ръководител на регионалния център на института за социални науки „Иво Палар“ в Дубровник и има научна степен по църковно-служение и реликви на Дубровник. Той пръв в Хърватия започва да пише статии за арменците и арменския геноцид от 2007-ма година. Той е участвал като съавтор в написването на две книги за Арменците.
Основните теми в изложението пред събралото се множество бяха Арменския геноцид, историческите връзки между арменци и хървати, датиращи от столетия и живота на Свети Влас от Севаста (днешен Сивас в Турция).
Доктор Лупис впечатли аудиторията със задълбочените си проучвания за историята на една от люлките на арменската култура – Севаста. 
С множество документални снимки той представи разрушителната дейност на Турция, целяща да унищожи арменското културно наследство в града. Сравнявайки запазени кадри, заснети от преди времето на геноцида и снимки на същите места днес той показа как исторически за арменците църкви и палати са разрушени и на тяхно място са построени модерни търговски центрове или са превърнати в ислямски храмове и медресета.
Особено интересно за аудиторията беше изследването на Доктор Лупис за живота и дейността на Свети Влас. Малко известен факт за нас е, че почитаният и в България светец, е арменец от Севаста(Сивас), който е издигнат като патрон на Дубровник, така както Свети Марко е патрон на Венеция. Доктор Лупис представи множество снимки на артефакти от днешен Сивас, извадки от древни текстове и картини на известни художници от Ренесанса, с които разказа житието на Свети Влас и неговия принос за развитието на християнството в древни времена в Мала Азия.
В края на изложението, присъстващите имаха възможност да зададат своите въпроси на Доктор Лупис. За тях беше интересно да научат, че в днешен Дубровник все още живеят няколко известни арменски фамилии, които се ползват с голямо уважение от местната общност и имат съществен принос в културния и научен живот на града. 
В знак на признателност за научната и просветителска дейност на Доктор Лупис, от името на Парекордзаган /AGBU-София, председателят на организацията Арно Куюмджиян му връчи албуми у сувенири от България, които да му напомнят за уважението засвидетелствано му от Арменската общност в нашата страна.

AGBU Sofia

 
В момента има 161 посетителя в сайта

+359 2 / 851 93 78 | 1000 София ул. "Бачо Киро" №29
2014-2016 © Copyright AGBU Sofia, Bulgaria
Уеб дизайн